İklim krizinin 25 yıl sonraki Antalya üzerindeki etkilerini derinlemesine incelemek amacıyla Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde düzenlenen Antalya 2050 İklim Senaryosu çalıştayına Muratpaşa Belediyesi Başkanı Ümit Uysal, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Kırmızı ve CHP İl Başkanı Nail Kamacı katılım gösterdi. Çalıştay, Akdeniz Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğrencilerinin iklim krizine dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdikleri dans gösterisiyle başladı.
Antalya 2050 İklim Senaryosu çalıştayının başlangıç konuşması Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal tarafından gerçekleştirildi. Başkan Uysal konuşmasında, son 200 yılın en sıcak yıllarının yaşandığını ve bu durumdan en çok etkilenen bölgenin Akdeniz bölgesi olduğunu dile getirdi. Yenilenebilir enerji kaynaklarına ivedilikle yönelmemiz gerektiğini belirten Başkan Uysal, “Türkiye’nin dalga enerjisi diye bir imkânı var, hiç bu alanda çalışmıyoruz, 1400 km düzenli dalga mevcut, boşa giden bu dalga hareketini enerjiye çevirmek zor olmamalı” dedi. Toplu ulaşımda yapılacak düzenlemelerin karbon emisyonunu azaltmak açısından çok önemli olduğu konusuna değinen Başkan Uysal, tüm dünyanın bu alanda seferber olması gerektiğini dile getirdi. Türkiye’de deniz ulaşımı konusuna da değinen Başkan Uysal, liman ve araç filolarıyla birlikte strateji ve teşviklerin değiştirilerek, Türkiye’de deniz ulaşımının çok rahat şekilde yapılabileceğini belirtti. Tarımda kooperatifleşmenin iklim krizinin önüne geçmek için önemli bir adım olduğunu dile getiren Başkan Uysal, “Devlet planlamasıyla sanayi bölgeleri ve tesisleri kurak alanlara taşınmalı dedi. Muratpaşa Belediyesi olarak ego insandan, eko insana geçmek için mücadele ettiklerini belirtti.
Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ahmet Kırmızı, iklim değişikliğinin aslında, iklimin genel döngüsünde var olan bir şey olduğunu dile getirerek “İklim dünyada kendi şartları ve insan eli olmadan yavaşça kendini değiştirebilen canlı bir süreçtir. Biz bunu iklimin elinden alarak daha hızlı bir hale getirip adını da iklim değişikliği yaptık. Doğayı suçlamaktan artık vazgeçmemiz gerekiyor çünkü bu durumun en büyük sorunu bizleriz.” dedi.
Çalıştayda, “İklim Değişikliği ve Antalya” konulu bir konuşma gerçekleştiren İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay konuşmasında iklim değişikliğininim önemi konusuna değindi. Türkiye’de fırtına, hortum, dolu, yıldırım, şiddetli yağış, sel ve orman yangınları gibi aşırı hava olaylarının en fazla yaşandığı ilin Antalya olduğunu belirten Tolunay, Antalya’da 10 yıl içerisinde 270’den fazla aşırı hava olayı gerçekleştiğini dile getirdi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yaptıkları proje kapsamında iklim krizinin kötüleşeceğini öngördüklerini dile getiren Tolunay, “Geleceği bizim şimdi yapacaklarımız şekillendirir. Geleceğimiz daha yazılmadı, geleceği bizler yazacağız” diyerek, iklim krizinin etkilerinin herkesin elini taşın altına koyduğu senaryoda azaltılabileceğini belirtti.
İstanbul Teknik Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, İBB Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi, İBB İSKİ Danışmanı Prof. Dr. Seval Sözen, “İklim Değişikliğine Dirençli Kentler, Yerel Yönetimlerin Rolü” başlıklı konuşmasında, iklim krizi konusunda yerel belediyelerin bu bizim sorunumuz değil bu Büyükşehir’in sorumluluğu altında diyerek ötelemekten kaçınması gerektiğini dile getirdi. İklim değişikliğinin çevresel bir sorun olmadığını, ekonomi ve politika gündemini de etkilediğini belirten Sözen, “refah seviyemizin daha da bozulmaması için iklim kriziyle mücadele etmeliyiz.” dedi.
İklim krizinin 25 yıl sonraki Antalya üzerindeki etkilerini derinlemesine incelemek amacıyla 4.’sü düzenlenen, +0.5 Akdeniz’in Geleceği Çevre Çalıştayı, Antalya 2050 İklim Senaryosu başlığıyla Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde yarında devam edecek.