Dijital ekranlar, miniklerin hayatının bir parçası haline gelse de bunu alışkanlık haline getirmek kötü etkenlere sebep oluyor. Teknolojik aletlerin kullanılması kısıtlanmadığı takdirde, ileriki dönemde konforu etkileyebiliyor.
Çocuk odalarında televizyon ve bilgisayar gibi akıllı cihazların olması, çocukların daha fazla ekran bağımlısı olmasına olanak tanıyor. Teknoloji çağında doğan çocukların ekrandan uzak durması tabii ki mümkün değil fakat buna bir kısıtlama getirilmelidir. Bu nedenle ebeveynlerin bu konuda hassas davranması oldukça önem taşıyor.
Uzun Süre Ekrana Maruz Kalmanın Zararları Nelerdir?
* Çocukların uzun süre ekran kullanması, hareket halini en aza indirdiğinden, kilo alma, obezite gibi problemler yaratabilir. Ayrıca yine çok fazla ekrana maruz kalmak ileriki yaşlarda da erken diyabet, göz hastalıkları için de davetiye çıkarır.
* Uzun süre sosyal medyada vakit geçirmek çocuklarda bağımlılık haline gelebilir.
* Dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi psikolojik problemlere neden olabilir.
* Düzensiz uykuya, motor becerilerinin gelişiminin önlenmesine, göz yorgunluğuna ve sosyal becerilerin gelişmemesine de sebebiyet verir.
Ebeveynler Bu Konuda Nasıl Davranmalı?
Dijital çağda çocuklarda ekran süresini sıfıra indirmek mümkün değil fakat bunu en aza indirmek ebeveynlerin kontrolünde.
* Ebeveynler çocuklarıyla günlük olarak dışarıda vakit geçirmeli ve çocuklar göz sağlığı için doğal ışığa maruz kalmalı.
* Ebeveynler, çocukların ekranlardan uzak kalacağı süreler oluşturmalı.
* Çocuklar farklı aktivitelere yönlendirilmeli.
* Günün belli bir saati ebeveynler çocuklarıyla sohbet etmeli.
* Evde bir takım kurallar belirlenmeli, çocuklar anne ve babayı rol model olarak aldıkları için belirlenen kurallara ailedeki herkes uymalı.
* Tüm bunları yapıktan sonra ekran bağımlılığı konusunda aşama kaydedilmediyse mutlaka uzmanlardan destek alınmalı.
Yorumlar
Kalan Karakter: