Aralıklı açlık birbirini takip eden yeme ve açlık paternlerinden oluşan beslenme döngüsünü kapsamaktadır. Aralıklı enerji kısıtlaması, ağırlıklı olarak çok düşük enerji sağlayan diyetlere dayanan aralıklı besin alımı dönemleri ile sağlanmaktadır. Çok düşük enerjili diyetler 800 ve daha az kkal/gün olan enerjiyi içermekte ve yetişkin obezite tedavisinde 12 haftadan daha uzun süre kullanılması önerilmemektedir.
Dönüşümlü açlık, 8-12 hafta sonra vücut ağırlığını %4-8 oranında azaltabilen yenilikçi bir diyet yaklaşımıdır. Besinlerin arzu edildiği zamanda, istenildiği kadar tüketildiği beslenme günleri ile dönüşümlü olarak bireylerin enerji ihtiyaçlarının %25’ini tükettiği açlık günlerini içermektedir.
Zaman kısıtlı beslenme terimi, besin alımının her gün 8 saat veya daha az bir zaman dilimi ile kısıtlandığı bir beslenme düzenini içermektedir. Bu beslenme düzeni sirkadiyen saatleri etkileyerek metabolik işlevleri düzenlemektedir.
Bu diyetlerde nasıl sorunlar ile karşılaşabilirsiniz;
- Yorgunluk: İlk gün, öğleden sonra başlar ve 3-5 gün devam eder. Organlarınız arınma sürecinde çok fazla enerji tükettiğinden yorgunluk hissedersiniz.
- Baş Ağrısı: Kafein bağımlılığından kaynaklanan baş ağrısı sık görülen bir semptom. Bolca su içmek, terlemek (duş, sauna veya buhar odasında), nane yağıyla kafa masajı, kolema ve pozitif düşünceler ağrınızı bastırabilir.
- Mide Bulantısı: Midemiz; kalın bağırsak, böbrekler, deri, akciğerler ve sinüslerle birlikte iyileşmeye başladığı zaman mide bulanması görülebilir. Toksinler asidiktir ve midemiz yüksek asidik maddeleri tutabilir, bu yüzden bunları tek seferde çıkarabilir.
- Baş Dönmesi: Özellikle sabahları yaşanan normal bir semptom. Yataktan yavaşça kalkın, ani hareketlerden ve ağır fiziksel aktivitelerden kaçının. Biraz dinlenin.
- Kötü Nefes ve Ter Kokusu: Bu semptomlar toksinlerin vücudunuzdan atıldığının işaretidir.
- Gaz ve Şişkinlik: Sürecin ortasından itibaren bazı günler, karın ve bağırsak bölgenizde gaz ve şişkinlik hissedebilirsiniz.
Yorumlar
Kalan Karakter: