Melisa, Lamiaceae ailesinden gelen çok yıllık bir bitkidir. Bitki biliminde Melissa officinalis L. olarak bilinen melisa bitkisinin Aurea, Citronella, Lemonella, Lime, Quedlinburger ve Variegated gibi çeşitleri vardır. Limon balsamı olarak bilinen melisa özü, Yunanca ‘balsamon’ kelimesinden gelir. Limon kokulu bu bitkinin kökeni Orta Avrupa, Akdeniz ve İran’dır. Ancak dünyanın her yerinde yetiştirilir. Melisa çayının birçok pozitif etkisi vardır. Özellikle tamamlayıcı tıpta tercih edilmektedir. Melisa çayı tüketildiğinde bazı problemlere iyi gelmektedir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Sakinleştirici ve yatıştıran etkisi vardır.
- Strese iyi gelir.
- Kaygıyı azaltır.
- Sindirim sistemini korur.
- Şişkinliği engeller.
- Mide bulantısını önler.
- Baş ağrısı ve titreme problemine iyi gelir.
- Uykusuzluk probleminin çözülmesine yardımcı olur.
- Cildin yenilenmesine katkı sağlar.
- Saçların parlak görünmesine katkı sağlar.
Melisa otunun yaygın kullanıldığı alanlar ise şöyledir;
- Tek başına ya da papatya, sarı kantaron gibi şifalı bitkilerle birlikte çayı yapılabilir.
- Taze yaprakları özellikle yazın soğuk içeceklere katılabilir.
- Yaprakları çorbalara, balık yemeklerine, pilavlara ve meyve salatası ile salatalara eklenebilir.
- Banyo suyuna katılarak rahatlatıcı etkisinden faydalanılabilir.
- Aromatik tedavide kullanılabilir. Melisa yağının kokusu ruhsal ve zihinsel açıdan rahatlama sağlarken ortamın hoş kokmasını da sağlar. Yoga ve meditasyon gibi aktiviteler sırasında konsantrasyonu yükseltir.
- Fesleğen, badem, bergamot, zencefil, lavanta, papatya, gül ve biberiye yağları ile hoş kokulu karışımlar oluşturulup oda parfümü olarak da kullanılabilir.
- Kozmetik sektöründe kullanımı yaygındır. Ayrıca yağı vücut losyonu ve kremlere katılarak kullanılabilir.
Melisa çayını iki farklı şekilde yapabilirsiniz. Eğer poşet çay olarak aldıysanız, 200 ml suyu kaynatınız. Kaynayan suya melisa çayı poşetini ekleyin ve 2-3 dakika bekleyiniz. Kurutulmuş melisa kullanacaksanız, 300 ml fincan suyu kaynatın. Su kaynadığında içerisine 1 çay kaşığı kurutulmuş melisa koyun ve demlenmesi için 5-6 dakika bekleyin. Çay demlediğinde süzerek fincana alınız. Her besinde olduğu gibi melisa çayının aşırı tüketilmesi de ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu yüzden melisa çayını günde en fazla 2 fincan tüketin. 2 fincandan fazla tüketilmesi ciddi yan etkilere yol açabilir. Melisa çayını günün her saati içebilirsiniz. Ancak kahvaltıdan sonra ve akşam yemeğinden sonra içmek, daha uygun olacaktır.
Yorumlar
Kalan Karakter: