Kırmızı et genellikle sığır, kuzu, keçi veya diğer kara memelilerinden elde edilen kas eti olarak sınıflandırılır. Kırmızı et, yeni kırmızı kan hücreleri üretmek için gerekli olan B12 vitamini ve demir gibi besin öğelerinin iyi kaynağıdır. Kırmızı et ayrıca kas, kemik, diğer dokular ve enzimleri oluşturmak için gerekli olan proteinler açısından da iyi bir kaynaktır. Ayrıca, kalsiyum, bakır, magnezyum, mangan, potasyum, fosfor, selenyum, çinko minerallerinden zengindir.
Ortalama 70 kg ağırlığındaki yetişin bir bireyin protein gereksinimini göz önüne alacak olursak her bir kg ağırlık başına 1 g protein öngörülür ve protein kalitesi bakımından bunun %42-50 sinin hayvansal kaynaklardan karşılanması, elzem aminoasitleri yeterli ve dengeli alabilmek bakımından önemlidir. Yağsız et ortalama 100 gramında 20 gram protein içeriği ile bu gereksinimin karşılanmasında en iyi kaynaktır. Bundan yola çıkarak günlük 150 gram et tüketiminin 70 kg ağırlığındaki bir bireyin günlük hayvansal protein gereksiniminin tamamını karşıladığını söylenebilir.
Kolay bozulabilir bir besin olduğu için alışverişte et en son alınmalıdır. Hemen tüketilmeyecekse +4℃ buzdolabında veya -18℃ dondurucuda saklanmalıdır. Buzdolabında saklanan et açılmadığı takdirde raf ömrünün sonuna kadar tüketilebilinir. Hastalık riski yaratmaması ve besleyici olabilmesi için hayvanların kesilmeden önce mutlaka veteriner hekim muayenesinden geçmiş olduğunu bilinmelidir. Etin, size ulaşana dek tabii olduğu sürecin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca onaylanmış tesislerde ve uygun usullerle hazırlanmış olması önemlidir. Etin kendine özgü kokusunun dışında ağırlaşmış kötü bir kokusu, ilaç kokusu veya dezenfektan kokusu olmamasına dikkat edilmelidir.
Nasıl Tüketmeliyiz
- Biyoyararlılığını arttırmak için sebze veya meyve ile tüketilmelidir
- Kabızlık sorunu yaşamamak için günde 8-10 bardak su içilmelidir
- Sindirimini kolaylaştırmak ve oluşabilecek hazım problemlerini en aza indirmek için eti iyice çiğnenmelidir
- Tükettiğiniz etin mümkün olduğunca yağsız olmasına dikkat edilmelidir
- Izgara ya da haşlama yöntemiyle pişirilmiş eti tercih edilmelidir
- Yatmadan en az 4 saat önce et tüketilmelidir
Yorumlar
Kalan Karakter: