Özel gereksinimli çocuğa sahip ailelerden en sık duyduğumuz sorulardan birisi “Çocuğum ne zaman konuşacak?”
Çocuklarda konuşma bozukluğuna sebep olan farklı etkenler olabilir. Çocuğunuz gelişimsel olarak beklenen zamanda konuşmaya başlamadıysa bunun sebebi araştırılmalı. Bunlar; ağız, dudak, damak ve diş yapısındaki bozukluklar, işitme kaybı, nörogelişimsel bozukluklar, otizm veya uyaran eksikliği olabilir. Eğer konuşma bozukluğunun sebebi bilinirse müdahalenin etkisi de artacaktır. O yüzden ailelerin atması gereken ilk adım çocuğa teşhis konulmasıdır.
Konuşma bozukluğunun sebebi belirlendikten sonra ilk olarak yapılması gereken uygun tedbirlerin alınmasıdır. Eğer işitme kaybı varsa işitme kaybına yönelik cihazlandırılması, yapısal bir bozukluk varsa tıbbi müdahaleler, otizm ya da uyaran eksikliğinden kaynaklanan bir bozukluk varsa da zaman kaybetmeden eğitimlere başlanmalı. Ne tür bir bozukluk olursa olsun öncelikle tedbirler alındıktan sonra bir an önce çocuklar için doğru ve uygun eğitim yöntemleri ile müdahale edilmeli.
Dill edinimi 2 aşamadan oluşur Alıcı Dil (Anlama) İfade Edici Dil (Konuşma)
Konuşma bozukluğunun sebebi belirlenip gerekli tedbirler alındıktan sonra eğitim sürecinde çocuklarda ilk geliştirilmesi gereken alan Alıcı Dil Becerisidir. Konuşulan anlamayan bir çocuk konuşmayı da öğrenemez. O yüzden çocuklarınızın alıcı dil becerisini ne kadar çok geliştirilirse ifade edici dil becerisi de daha kolay gelişecektir. “Su” dediğimizde çocuk “su” sözcüğünün ne demek olduğunu bilmiyorsa çocuğun sizden su istemesini bilmemesi de çok normaldir.
Alıcı Dil Becerileri geliştirildikten sonra; çocuğumuz söylenilen yönergeleri anlıyor ve yerine getiriyorsa, bütün nesneleri tanıyorsa çocuğumuz artık konuşmaya hazır.
Yorumlar
Kalan Karakter: