Özel Eğitime ihtiyacı olan çocuklarımızın eğitimleri planlanırken elimizden geldiği kadar çocuklarımıza en az kısıtlayıcı eğitim ortamlarında eğitim vermeyi hedefliyoruz. En az kısıtlayıcı eğitim ortamı; öğrencinin, normal Gelişim gösteren akranlarından ayrıştırılmadan eğitim almasıdır.
Otizm Spektrum Bozukluğu nörolojik bir bozukluk olup, sosyal iletişim becerilerinde çok ciddi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Çocuklarımızın sosyal iletişim becerilerini geliştirmek için onların eğitimlerini olabildiğince normal Gelişim gösteren akranları ile aynı ortamda sürdürmek gereklidir. Amacımızın çocuğumuzun hem iletişim becerilerini geliştirmesi hem de taklit becerilerini geliştirmektir.
Bununla birlikte Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocuklarımız için bireysel eğitimler de çok önemlidir. Otizm Spektrum Bozukluğu için bilimsel olarak bilinen tek tedavi yöntemi Eğitimdir. Bunun da temelinde “Özel Eğitim” yer almaktadır. Bireysel özel eğitim eşliğinde alınacak farklı teraziler de gelişimini destekleyecektir. Bunlar; Dil konuşma terapisi, ergoterapi, oyun terapisi gibi teraziler olabilir.
Yine Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocuklarımızın eğitimleri planlanırken önceliklerimizi belirlememiz gerekmektedir. Örneğin göz teması olmayan, alıcı dil becerisi olmayan bir çocukla doğrudan ifade edici dil (konuşma) becerisi çalışmak çok gerçekçi bir hedef olmayacaktır. O yüzden öncelikli olarak çocuğumuzun yapabildiklerine bakıyoruz. Bu doğrultuda da uzun dönemli hedefler ve bu hedeflere ulaşabilmek için de kısa dönemli hedefler belirleyerek eğitimlerini planlamalıyız.
Bütün bunları yaparken aile olarak, bir özel eğitim öğretmeninden destek alarak, özel eğitim öğretmeninin rehberliğinde bunları planlamak ailenin yükünü azaltacağı gibi çocuğun eğitimi için farklı uygulamalarla kaybedeceği zamanın da önüne geçecektir.
Yorumlar
Kalan Karakter: