“Antalya Reçelleri ve Coğrafi İşaretlerin Katma Değer Potansiyeli” konulu söyleşi AKS’ta (Antalya Kültür Sanat) gerçekleşti.
Bu söyleşi de Antalya’nın geleneksel reçellerinin üretimi coğrafi işaretle korunması ve kadın girişimcilerin bu süreçteki katkıları konuşuldu.
Antalya’nın özgün reçelleri hakkında başarı hikayeleri anlatıldı. Kadınların bu alandaki emekleri, başarıları ve coğrafi işaretlerin önemine değinildi.
Olcay Okutan ve Rukselan Selek, Antalya Reçelleri’nin tarihi geçmişini, üretim yöntemlerini ve coğrafi işaretle korunmalarını dikkate alarak, lezzetli reçellerin tariflerini bir kitapta topladıklarını ve ikinci kitabı da derlediklerini anlattılar.
Kitapların geliri kız çocukların eğitimi için düşünülmüş.
Moderatörlüğünü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Kocaoğlu’nun üstlendiği söyleşiye, Antalya Reçelleri kitabı derleyicileri Olcay Okutan ve Rukselan Selek, Akdeniz Üniversitesi Coğrafi İşaretler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zanbak, Antalya Reçelcisi Üreticisi Ebru Kocaacar, Yenigün Reçelleri Üreticisi Necmi Alpagot ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YUCİTA) Başkanı Yavuz Tekelioğlu konuşmacı olarak katıldılar.
SOKÜM (Somut Olmayan Kültürel Miras) Türkiye Ulusal envanterinde Türk mutfak kültürü geleneksel yiyecek içecek yapımı ve toplumsal uygulamalar başlığı altında Türk mutfağına özgü yemek çeşit ve teknikleri kapsamlı içerikte Antalya Reçelleri’nin de yerini alması için çalışmalar yapılmalı.
UNESCO’nun yaratıcı şehirler ağında Antalya’nın da sürdürülebilir kalkınma açısından daha iyi bir konum elde edebilmesi için çalışmalara başlanmalı.
Somut olmayan kültürel miras çalışmalarında Antalya’nın geleneksel reçelleri Türk mutfak kültürü alanında yerini almalı.
Yorumlar
Kalan Karakter: