Bölgesel incelmede kullanılan tekniklerden biri olan lipoliz, farklı tekniklerle uygulanabilmektedir.
Soğuk Lipoliz, Lazer Lipoliz, Enzimatik ( İğneli Lipoliz) Bu tekniklerden olan iğneli lipolizde enjekte edilen solüsyondaki maddeler yağ hücresi zarlarının akışkanlığını ve geçirgenliğini artırmak, vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Enzimatik Lipoliz( İğneli Lipoliz)
Öncelikle belirtmek gerekir ki, enzimatik lipoliz bir zayıflama metodu değildir. Uygun diyete ve spora rağmen, gitmeyen inatçı yağ birikintilerine etkili bir yöntemdir. Tabi yağ kitlesi parçalanarak vücuttan uzaklaştırıldığı için, dolaylı olarak yağ doku kaybı ile kilo verilmesini de yardımcı olur.
Enzimatik Lipolizde “FOSFATİDİLCOLİN” kullanılarak yağ hücrelerinin parçalanarak dolaşım ve idrarla vücuttan atılması hedeflenir.
Temel kullanılan maddeler;
Fosfatidilcolin, L-Carnitin, Kollagenoz,
Fosfatidilcolin Nedir ? Ne işe yarar ?
Bitki ve hayvan hücrelerinde hücre zarının bir parçası olarak bulunur. Soya fasulyesi ve yumurta sarısından elde edilir. Fosfatidilkolin FDA tarafından onaylanıp, güvenliği kanıtlanmış bir ürün olup, insan vücudundaki yağ metabolizmasında çok büyük rol oynar.
L-Carnitin Nedir ? Ne işe yarar ?
Vücutta genellikle karaciğer ve böbreklerde sentezlenen bir amino asittir. Serbest olarak vücutta bulunan yağı mitokondriye transfer ederek; yıkımını ve enerji kaynağı olarak kullanımını artırır. Böylece yağın yakılmasını sağlar.
Kollagenoz Nedir ? Ne işe yarar ?
Bir enzimdir ve kollagen liflerinin parçalayarak küçük peptidlere indirger. Bağ dokuyu sıvılaştırır ve lokalize olmuş yağ birikiminin vücuttan atılımını sağlar.
Enzimatik Lipolizin farkı; inatçı biriken yağların eriyerek vücuttan atılmasının vücudun doğal akışından olmasıdır. İlaçların enjekte edildiği yağ dokularda doğal bir metabolik süreç harekete geçer. Çünkü enjekte edilen maddeler, vücut hücrelerinde doğal olarak zaten bulunur.
İğneli ( Enzimatik) Lipoliz Nasıl Uygulanır ?
13 mm çok ince iğne ile cilt bölgesi geçilir ve yaklaşık 6-8 mm derinlikte bulunan yağ dokuya enjeksiyon yapılır.
İğneli lipolizde acı hissedilmemektedir. Uygulama bölgelerinde hafif kızarıklıklar, hassasiyet, ısı artışı ve bazen küçük morarmalar görülebilir.
İğneli ( enzimatik) Lipolizin kullanıldığı tedavileri sıralayacak olursak;
Bölgesel yağlanma
Gözaltı torbaları
Selülit tedavisinde
Jinekomasti ( erkeklerde meme büyüme rahatsızlığı )
Uygulama Alanları;
Kollar, karın, bel, kalça, bacak basen ve çenealtı (gıdı) bölgesidir. Özellikle erkeklerde görülen sırt yağlanmasında da da çok başarılıdır.
İğneli ( enzimatik) Lipolizin uygulanması önerilmeyen kişiler ;
18 yaş altındakiler, soya alerjisi olanlar, kanser tedavisi görenler, antikoagülan ( kan sulandırıcı) ilaç kullananlar hamile ve emziren kadınlar, kalp yetmezliği olan kişiler ve karaciğer böbrek rahatsızlığı olanlardır. Verilen kokteyl ile parçalanan yağ hücreleri karaciğer ve böbrek yoluyla atılacağı için, karaciğer ve böbrek fonksiyonları mutlaka hekiminiz tarafından denetlenmelidir.
İğneli ( enzimatik) Lipoliz yönteminden sonra dikkat edilecek huşulardan biri de alkol tüketimidir. Yağların karaciğer yolu ile parçalanıp atılması sebebiyle iyileşme sürecinde alkol kullanılmamalıdır.
İğneli lipoliz uygulanan bölge iyileşinceye kadar ( 3-4 gün) güneşten korunmalıdır.
Enzimatik lipoliz uygulanan prediyabetik hastaların karın yağ birikimindeki azalmaya bağlı olarak, insülin direnci ve açlık kan şekeri değerinde gerileme elde edilebilir.
Enzimatik Lipoliz uygulanan pek çok hastanın total Kolesterol, LDL ( kötü kolesterol) Trigliserid değerlerinde düşüş HDL (iyi kolesterol) değerinde artış gözlenmesi de önemli bir katkıdır.
Tedavi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lipoliz öncesinde en az 48 saat öncesine kadar alkol alınmamalıdır. Alkol karaciğerden atıldığı için lipolitik ajanlar ile birlikte karaciğeri olumsuz etkiler.
Tedaviden 1 hafta öncesine kadar aspirin gibi antikoagülanlar ve E-vitamini kullanımı kesilerek uygulama bölgesindeki morarma ve ödem azaltılabilir.
Tedaviden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tedavi edilen bölgede kızarıklık, ağrı ve şişlik görülebileceği için, soğuk kompres uygulanabilir. Doktorunuzun uygun gördüğü basit ağrı kesiciler kullanılabilir.
Tedaviden sonra en az 72 saat alkol ve ilk 48 saat kan sulandırıcı ilaç kullanılmamalıdır. Uygulama yerindeki ödem ve kızarıklık geçene kadar güneşlenmemelidir. Uygulamam sonrası kaşıntı olması normal olup, alerji ilacı kullanabilirsiniz.
Günde en az 3 litre su içilmelidir. Tükettiğiniz su vücutta açığa çıkan yağları atmanıza yardımcı olacaktır.
Lipoliz sonrası optimum faydanın sağlanabilmesi için sağlıklı bir beslenme programı ile desteklenmelidir.
Lipoliz etkisi ne zaman başlar ? Seansların sıklığı nedir ?
Uygulanacak seans sayısı kişinin yağ oranına göre değişir. Seansların arası en az 2 hafta olmalıdır. Seans esnasında verilen lipolitik ( yağ yakıcı) ajan miktarına bağlı olarak 1 ay arayla uygulanan kişilerde vardır. Doktorunuzun verdiği kokteylin miktarına göre seanslar arası süreyi saptayacaktır.
İlk seansın etkisi 2 hafta içinde başlayacaktır. Erime daha uzun devam edicektir.
Seans sayıları kişinin problemine göre değişkenlik göstermekle beraber 2-6 seans arası değişebilir.
Lipoliz etkisi; kişinin de dikkat etmesi ile birlikte kalıcıdır.
Yorumlar
Kalan Karakter: