Uyanıkken veya uykudayken, istem dışı diş sıkma ve diş gıcırdatmaya BRUKSİZM adı verilir. Kronik diş gıcırdatma; baş ağrısı, kulak ağrısı, diş ağrısı ve migrene sebep olabilir. Bruksizmden kaynaklanan diş problemlerine de çok fazla rastlanır.
Bunlar; diş minesinin kaybı, diş hassasiyeti, dişlerin düzleşmesi-ufalanması vb. olabilir. Diş sıkma problemi devam ederse çene eklemi zarar görebilir. Zaman içerisinde, çene ve yüz şeklinde de deformasyon oluşabilir. Çiğneme kası olarak bilinen Masseter kasının aşırı gelişmesi (hipertrofisi) sonucunda, “kare çene” olarak görülen, köşeli yüz yapısı ortaya çıkar.
Son zamanlarda “Masseter Botoksu” olarak adlandırılarak, uygulanan bu uygulamada, aşırı kas aktivesi azaltılır.
Diş sıkmada, anti-inflamatuar ilaçlar ve kullanılan gece splintleri sorunu çözmeye yönelik olmayıp, diş ve diş etlerini Bruksizmin etkilerinden en az zararla korumaya yöneliktir.
Buradaki ideal hedef şudur; doğru noktalara doğru miktarlarda uygulanacak botoks enjeksiyonu ile kası zayıflatmak ancak çiğneme gibi önemli kas fonksiyonlarını BOZMAMAKTIR.
Doğru dozda ve doğru noktalara yapılan Masseter Botoksu uygulaması ile; kasın aşırı kasılması azalır. Bu sayede çene kemiğine, diş etlerine ve çene eklemine binen yük azalır.
Diş ve çene sağlığımız korunurken, diş sıkmaya bağlı olan çene-baş-boyun ve kulak ağrılarında iyileşme görülür.
Bruksizm Neden Olur?
Bruksizm’in net bir sebebi olmamakla birlikte, fiziksel-psikolojik ve genetik bazı faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.
Stres, endişe, hayal kırıklığı ve öfke artışı gibi durumlar şikayetleri arttırır. Agresif ve hırslı kişilik tiplerinde daha fazla görülür.
Antidepresanlar dan bazıları, sigara, kafein ve alkol görülme sıklığını arttırabilir.
Aile hikayesinin olmasına da sık rastlanır. Diş gıcırdatma sorununuz varsa genellikle ailenizin diğer üyelerinde de gözlemlenir. Çoğu zaman içinde büyüdükçe geçse de, %15’i devam edip yetişkinliğe kadar uzanır.
Bruksizm bazı hastalıklarda görülebilir. Bunların başlıcaları; Parkinson, epilepsi, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, demans, gastroözotageal reflü vb. olarak sıralandırılabilir.
B6 ve D vitamini eksikliği Mg ve Zn yetersizliği de sebep olabilir. Bu yönde de hasta değerlendirilip, gerekli ise destek verilmelidir.
Bruksizm Tedavisinde Botoks
Masseter ve Temporal (çene ve şakak bölgesindeki) kasları gevşetmek amaçlanır. Uygulama yapıldıktan 2-3 gün sonra kaslar gevşemeye başlar ve 15.günde maksimum seviyeye ulaşır. Bu etki kalıcı değildir ve 4-6 ay devam eder. Tek seans ile sonuç alınır.
Bruksizm botoksu sonucunda “Diamond face” adı ile anılan kare yüz görüntüsü de yumuşar ve “V” şeklindeki yüz görünümüne dönmeye başlar.
Diş sıkma botoksu tedavisi 5 dakika kadar süren ağrısız bir işlemdir ve hastalar aynı gün yaşamlarına geri dönebilir.
Masseter Botoks Kimlere Yapılmaz?
18 yaşından küçükler
Hamile ve emzirenler
Bazı kas hastalıkları olan ( Myastenia Gravis Eaton Lambert Send)
Kemoterapi tedavisi alanlar
Yorumlar
Kalan Karakter: