Daha önceki yazılarımızda son günlerin popüler tedavilerinden olan glutatyon vücutta bulunan en güçlü antioksidan olduğunu söylemiştik. Doğal süreçte yaşla birlikte, yapımı azalır. 20 yaşından sonra azalan yapımın 40 yaş civarında yetersizliği hissedilmeye başlanır.
Glutatyon, karaciğerde üretilen ve karaciğerin detoksunu sağlayan bir antioksidandır. Glutatyon hem karaciğeri hem de vücudumuzdaki ağır metalleri temizler.
Alkol kullanmayanlar da görülebilen karaciğer yağlanması, özellikle alkol alanlarda daha şiddetli görülür.
Hepatik steatoz olarak isimlendirilen karaciğer yağlanması, genel olarak sessiz seyreden bir hastalıktır. Erken evre belirtileri arasında halsizlik ve sağ üst karın bölgesinde ağrı olabilir.
Hastalığın tespit edilmemesi ve kişinin olumsuz yaşam şartlarının devam etmesi halinde hastalık ilerler.
Karaciğer yağlanması, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkların da yapılacak değişiklikler iler geri dönüşümlüdür. Karaciğer kendi kendini onarma yeteneğine sahiptir. Tabi ki öncelikli olarak altta yatan neden tespit edilip, gerekli tedavi ve değişiklikler yapılmak şartıyla.
Yağlı Karaciğer Geri Dönüşümsüz Hale Ne Zaman Gelir ?
Gerekli tedbirler alınmadığı zaman, son evre olan siroza ilerleyebilir. Bu durum ise zaman içerisinde karaciğer kanserine kadar ilerleyecek hasara neden olabilir.
Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Gıdalar
Omega 3
Selenyum
C vitamini
E vitamini
Glutatyon
Portakal, mandalina, çilek, soğan, sarımsak, bakla, ıspanak, avokado, roka, keten tohumu, zerdaçal, domates, kabak çekirdeği
Sağlıklı bir yetişkinin ihtiyacı olan günlük glutatyon miktarı 10 gram kadardır. Gıdalar ile alabileceğimiz glutatyon miktarı 100-150 mgr ile sınırlıdır. Bu aşamada damar yoluyla verilen glutatyon toksinlerle savaşabilir ve karaciğer kendini onarabilmektedir.
Karaciğer Yağlanması ve Detoksu İçin Glutatyon Nasıl Uygulanır?
Glutatyon tedavisi haftada 1 kez, hastanın ihtiyaç duyduğu sağlık problemlerine göre en az 5 seans
( 10 seansa kadar uzayabilir. Yada 6 ayda 1 kez 5 seans yapılabilir) uygulanmalıdır.
Karaciğer yağlanma ve detoksun da uyguladığımız protokol 3 aşamalıdır;
- Yüksek doz C vitamini
- 1200 mgr Glutatyon
- 600 1800 mgr ALA ( Alfa Lipoik Asit )
Bu arada ALA konusunda da kısaca bilgi verelim.
ALA ( Alfa Lipoik Asit ) Nedir?
ALA mitokondride yapılan enerji üretimi gibi hücresel düzeyde işlevleri olan bir bileşiktir.
ALA’nın faydaları;
- Güçlü bir antioksidan olup toksinler uzaklaştırır.
- Kan şekerini dengeler.
- Diyabete bağlı hasara karşı destek tedavisi sağlar
- Kalp-Damar sağlığına destek olur.
- Yaşlanma karşıtıdır.
- Kilo vermeye yardımcı olur. ( Obezite Tedavisi)
- Hücre içi glutatyon düzeyini artırır.
- Karaciğer yağlanmasını gidermede yardımcıdır. Karaciğer detoksun da rol alır.
- Kanserden korunmak
Normalde üretilen ALA miktarı oldukça düşüktür. Besinlerle alınan ALA’nın biyo yararlanımı düşüktür. Oral formdaki takviyelerde de emilimi düşüktür. Bu nedenle İV ( damardan) alınan ALA’nın biyo yararlanımı çok yüksektir.
ALA’nın diğer antioksidanlardan farkı ; hem yağda he suda çözünmesidir. Bu nedenle tüm vücutta etkinlik gösterir. Serbest radikalleri temizlerken, miktarı azalan antioksidanları da tekrar aktif hale getirir. Bu yolla işte; Glutatyonun miktarını arttırır ve yeniler.
ALA’nın yapılan araştırmalarda iştahının azalması üzerine bazı etkileri olduğu gösterilmiştir. Bu konuyu “Obezite Glutatyon ve Alfa Lipolik Asit ” başlığı altında bir sonraki yazımızda detaylı anlatacağız.
Yorumlar
Kalan Karakter: