İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı, öğretim üyelerinden Yavuz Dinçer, Eyüp İlker Saygılı ve Tülay Akçay’ın 29.07.2022 tarihli Türkiye Klinikleri Tıp Bilimleri dergisinde “Sigaranın DNA hasarı ve kan glutatyon düzeyi üzerine etkisi” üzerine yaptıkları araştırmanın makalesi yayınlanmıştır.
Bu araştırmada günde 20 adet sigara içen 27 sağlıklı erkek ve sigara alışkanlığı olmayan 23 sağlıklı erkek olgu çalışma kapsamına alınmıştır.
Bulgular göstermiştir ki ; Sigara kullanan erkeklerde sigara kullanmayan erkeklere göre GSH (Glutatyon) düzeyleri anlamlı olarak düşük ve DNA zincir kırıklıkları sıklığı ise anlamlı olarak yüksek bulunmuş. DNA zincir kırıkları sıklığı ile GSH ( Glutatyon ) arasında negatif bir ilişki bulunmuş. Sonuç olarak bu çalışmada sigara kullanan erkek olgularda GSH ( Glutatyon ) düzeyinin azalması nedeniyle DNA hasarının arttığı düşünmüşlerdir.
Sigara dumanı içinde bulunan 60’tan fazla kimyasal DNA hasarına sebep olmaktadır. Akciğer kanserinin oluşmasında , DNA hasarı rol oynamaktadır.
Sigara kullanımı oksidatif stres artışına da sebep olur. Peki nedir bu oksidatif stres ?
Oksidatif Stres;
Serbest radikallerdeki artış veya antioksidanlardaki azalma nedeniyle hücrelerde oluşan denge bozukluğudur. En anlaşılır şekilde söyle de denilebilir; Vücudumuzdaki kötü niyetli serbest radikaller ile iyi niyetli antioksidanlar arasındaki dengenin kötü niyetliler lehine bozulmasıdır.
Serbest radikaller, üzerindeki dengesiz elektronları nedeniyle vücutta önemli görevi olan proteinler ile tepkimeye girerek onlara zarar verirler.
Antioksidanlar ise, bu serbest radikallerin üzerindeki dengesiz elektronları ortadan kaldırır. Antioksidanlar, serbest radikallerin vücuda zarar vermesini engeller.
Oksidatif stres dediğimiz, antioksidanların azaldığı durumlarda protein-yağ ve DNA serbest radikaller tarafından hasarlanır ve hastalıklar ortaya çıkar.
Oksidatif stresin azalmasında, antioksidan alınımın artırılmasının çok büyük önemi vardır.
En güçlü anti-oksidanlar dan biri, vücut taramasında üretilen GLUTATYON ‘dur. Vücudumuzun glutatyon yapımına yardımcı olan besinlerin başlıcaları; Ceviz, Yeşilçay, Domates, Fındık, Ispanak, Soğan, Sarımsak olmakla beraber, besinlerle alacağımız bu katkı özellikle 20 yaşından sonra vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Burada devreye dışardan alabileceğimiz İ.V (damardan) Glutatyon tedavisi girer.
İ.v (damardan) Glutatyon Terapisinin Sigaranın olumsuz etkilerine karşı faydaları;
Oksidatif stresin azaltılması
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi
Kalp damarlarının korunması ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olabilir.
Akciğer hasarının azaltabilir. Solunum kapasitesinin artırılmasına destek olabilir.
Sigara içmek serbest radikallerin artması nedeniyle ciltte erken yaşlanma, leke oluşumu, solgunluk ve nem kaybına sebep olur.
Glutatyon ciltte yenilenme etkisi yaratır. Cildin elastikiyetini artırır. Cilt tonunu eşitler, leke görünümünü azaltabilir.
Yara iyileşme sürecinin hızlandırılmasına yardımcı olur.
Burada sigaranın olumsuz etkilerini biraz da olsa azaltmanın bir seçeneği olarak antioksidan desteği temelinde glutatyon terapisine değindik. Ancak unutulmamalıdır ki, alacağımız hiçbir destek sigarayı bırakmak kadar faydalı olmayacaktır. Sigarayı bırakmanın yerini asla tutmayacak olan, hasarı tamamen ortadan kaldırılmasa bile azaltacak bir yöntem olarak düşünülmelidir.
Yorumlar
Kalan Karakter: