Cilt Lekeleri Nedir? ve Neden Olur?
Cilt lekeleri, cildin üst tabakasında bulunan ve “melanin” adı verilen pigmentlerin, düzensiz dağılımı veya kümelenmesi sonucu oluşur. Melanin nedir diye soracak olursak, cilt-göz ve saç renginin belirlenmesinden sorumlu olan pigmenttir. Melanin, sadece renk belirlemeden sorumlu değildir. Güneşin zararlı ışınlarını emerek, cilt kanserine karşıda koruyucudur. Melanin, ışınları emer ve ışınların cildin derinliklerine girmesini önler.
Vücudumuzda bulunan melanin pigmenti seviyesi, ırka ve güneş ışınlarına maruz kalma miktarına bağlıdır. Hormonal faktörlerde melanin üretimini tetikleyebilir.
Güneşe maruz kaldığımızda, melanin pigmenti, cildi zararlı ultraviyole ışınlarına karşı koruyabilmek için artar. Melanin hücre çekirdeğinin zarar görmemesi için göreve başlar. Aslında bu süreç, bizim tarafımızdan “bronzlaşma” olarak algılansa da vücudumuzun kendini korumak için geliştirdiği doğal bir savunma mekanizmasıdır.
Bronzlaşma bazıları tarafından özellikle tercih edilen bir renk değişimi olsa da aslında DNA hasarının nir nevi göstergesidir. Cilt kanserine yatkınlığı ile artırmanın yanında yaşlanma belirtilerini de hızlandırır.
Her şeyden önce, cildimize mutlaka güneş koruyucu kullanmalıyız. Gözle görüp rahatsız olduğumuz lekeler, aslında aldığımız tahribatın en hafif belirtileridir.
Bu başlık altında şunu da belirtmek gereklidir. Solaryum da güneş ışınlarının altında kalmaktan hiçbir farkı yoktur. Solaryum lambaları %95 oranında UVA, % 5 oranında UVB ışınları yayarlar.
Cilt lekeleri, kahverengi-siyah-gri-kırmızı veya pembe renkleri olabilir.
Melanin pigmentinin, hangi sebeple olursa olsun belirli bir bölgede yoğunlaşmasına “HİPERPİGMENTASYON” adı verilir. Hiperpigmentasyon sıklıkla orta yaşlarda ortaya çıkar.
Cilt Lekesi Türleri ;
Her cilt lekesinin sebebi aynı değildir. Cilt lekelerinin olası sebepleri arasında ; Alerjik reaksiyon, Enfeksiyon, Yanık, Akne, Melazma ( hamilelik maskesi), Addison hastalığı ( Kortizol hormonu yeterince üretilmez) Genetik- oral kontraseptifler ( doğum kontrol hapları) Tiroid bozuklukları, Bız ve Folik asit yetersizliği, güneş hasarı, ilaç yan etkileri, yağlı beslenme, güneşe maruz kalma, cilt kanseri, yaşlılık olarak sıralanabilir.
Ne yapmalı;
Buradaki en az dert edinmeniz gereken sorun işin kozmetik kısmıdır. Öncelikle lekelerimiz ile ilgili DÂHİLİYE ve DERMATOLOJİ doktorlarına başvurmalıyız. Leke, güzellik salonlarında güzellik uzmanına teslim edilmeyecek kadar hassas bir konudur. Ancak ilgili uzman doktor muayenesinden sonra, lekenin karakteri ve sebebi aydınlatıldıktan sonra işin kozmetik kısmı için, uzman estetisyen ve başka hekimlere başvurabiliriz.
Burada değineceğim leke tipi, tamamen yaşa, güneşe, sivilce vb izine bağlı olarak gelişen lekelerdir.
LEKE TEDAVİSİNDE MEZOTERAPİ ve PRP
Leke tedavisinin, lekenin nedenine bağlı olarak birçok tedavisi vardır. Nedene göre uygun tedavi dahiliye doktorları ve dermatologlar tarafından uygulanır. Burada bu tedavi metotlarından biri olan “Mezoterapi- Prp’ye değineceğiz. Unutulmamalıdır ki bu sadece işin görsel yanı için uygulanan bir yöntemdir.
Leke tedavisinde elde edilen başarı, kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Leke tedavisinde, görünümde %60-70 azalma altın standart olup, bu oran tek bir uygulama ile elde edilmez. Leke tedavisinde istikrar ve doğru yaklaşım başarı oranını %90-100’e çıkarabilir.
Şunun öncelikle belirtmeliyiz ki, bazı leke tipleri tamamen geçmez ama çok çok iyi azaltıp, yönetilebilir. Bu konuda duymak istediğimiz “hayal” vaadlerden uzak durmalıyız. Bizlere “şu kadar seansta sununla lekelere elveda” şeklinde sloganlar cazip geliyor. Çünkü istediğimizi, arzularımızı vaad ediyor. Ama maalesef ki bazen istek ve arzularımız kötü niyetli veya cesareti cehaletinden olan kimseler için zaafımız oluyor.
Tekrar tekrar vurguluyorum ki; uzman bir hekim tarafından değerlendirdikten sonra, kozmetik anlamda bizi rahatsız eden görüntü için gerçekçi hedefler koyalım ve sabırlı olalım. Zamanla ve yaş alma ile gelişen hiçbir şeyle tek seansla ve tek uygulamayla baş edemezsiniz. Çünkü zaman durmaz ilerler. O ilerledikçe, sizde düzenli ve sabırlı ona ayak uyduracak şekilde hareket etmelisiniz. Durmayan bir şeyin oluşturduğu zarardan ( leke, kırışıklık, sarkma vb) tek bir işlem yaparak kurtulamaz sınınız. Su durmadan akarken, koyacağınız tek kova ile suyun taşmasına engel olamazsınız. Zaman denilen musluğu durduramayacağımıza göre, düzenle ve sabırla kovayı değiştireceksiniz. Size tek bir kovayla, su baskınından kurtulacağınızı söyleyenlerin peşinden giderseniz de maalesef su baskını yaşarsınız. J
Şimdi leke tedavisinde yardımcı metotlardan biri olan, mezoterapi ye değinelim. Leke mezoterapisi; leke açıcı bazı etken maddelerden cildin lekeli bölgesinin alt kısmına küçük iğnelerle verilmesidir.
Etkisi Ne Zaman Başlar ?
Leke mezoterapisi 15 gün arayla uygulanır ve etkisi genellikle 2. Seanstan sonra görülür. Anca yeni ve yüzeysel lekelerde ilk seansla da çok başarılı sonuçlar görmekteyiz.
Mezoterapide Hangi Maddeler Kullanılır?
Yaşlanma ile birlikte oluşan cilt lekeleri için, kollojen üretimini destekleyen hyaluronik asit tercih edilebilinir. Cildin onarım hızının desteklenmesi için değişik içeriklerde kokteyllerden faydalanılır. Hangi maddelerin kullanılacağı kişiden kişiye değişir. Ülkemizde ve dünyada en sık tercih edilen içerikler şunlardır ;
- Hyaluranik asit
- Hidrokinon
- Arbutrin
- C vitamini
- Antioksidanlar
- Vitamin kokteylleri
- Azeleik asit
- A vitamini ( retinoik asit)
- Traneksamik asit
- Glikolik asit
- Glutatyon
- Kojik asit
Leke Mezoterapisi Kimlere Uygulanmaz?
Hamileler, emziren anneler, kanama pıhtılaşma ile ilgili hastalığı olanlar, ürtiker hastaları ve işlemde kullanılacak maddelerden herhangi birine karşı alerjisi olanlara uygulanmaz. Kanser hastalarında uygulanmaz. Buna ilave olarak, uygulama yapılacak alandan açık yara ve enfeksiyon varsa, işlemin uygulanması tedavi sonrasına ertelenmelidir.
Leke Mezoterapisi Hangi Aralıklarla ve Kaç Seans Yapılır?
Seanslar arası, hastanın durumuna göre 1-2 hafta olarak belirlenir. Ortalama olarak 4-6 seans değişir. Bazı hastalarda 2 seans yapılıp, 6 ayda bir tekrarı yapılabilir. Etkisi genellikle 2 seanstan sonra görülmekle birlikte, yeni ve yüzeysel lekelerde ilk seanstan sonra da görülebilir.
Mezoterapi Sonrası Dikkat Edilecek ve Olası Yan Etkiler;
Mezoterapi işlemi ağrılı ve istirahat gerektiren bir işlem değildir. Ancak işlemde kullanılan maddelerden bazıları ( C Vitamini, glikolik asit kokteyl gibi) enjeksiyon işleminde yakıcı olsa da madde uygulandıktan 20-30 saniye sonra geçer. Hassa bir bölgeye yaptırdığınız lazer kadar bir ağrıdır. Ancak kokteyl oranı fazla kullanılırsa bu yakıcılık oranı da artabilir.
Uygulamanın yapıldığı ilk makyaj yapılmamalıdır. Güneş koruyucu haricinde herhangi bir ürün kullanılmamalıdır. Bölgeye kese ,masaj yapılmaz. Aynı gün hamam saunaya gidilmez. Enfeksiyon riskine karşı kaşınmaması ve aynı gün havuz ve denize girilmemesi önerilir.
Her ne kadar mikro boyutta, ince iğneler kullanılsa da ciltte kızarıklık ve ekimoz ( morluk) oluşabilir. Etkisi kişiden kişiye değişen sürede geçer, kalıcı bir sorun asla olmaz.
Yaz Aylarında Uygulanabilir Mi?
Lazer, dermape, kimyasal peeling vb. gibi derinin üst tabakasının soyulması olmadığı için, yaz aylarında da yapıla bilinir. İşlemin yapıldığı gün güneşten korunmak yeterlidir.
Sanılanın aksine, özellikle yaz aylarında uygulanmasında fayda bile vardır. Cilt lekelenmeleri güneş ışınlarının dik geldiği yaz aylarında daha çok oluşur. Leke henüz oluşma aşamasındayken yapacağınız müdahale ile, başarı oranımız %100 olabilir. Leke gözle henüz görülmemişken, bir nevi “yılanın başını küçükken” ezmiş oluruz.
Yapılan her işlemde olduğu gibi ilk 24 saat dikkat etmemiz gereken hususlar yeterli olacaktır.
Yorumlar
Kalan Karakter: