Klasik botoks uygulaması kas içine yapılırken bu uygulama cilt altına yapılır. Buradaki amaç taze ve kırışıksız parlak bir cilt elde etmektir. Özellikle yağlı ciltlerde, yağ üretimini de azaltmaktadır. Bu da gözenek ve siyah noktaları gidermede ve azaltmada yardımcı bir tekniktir.
Botoks uygulamaları kırışıklıklar için 25-30 yıldır yaygın olarak yapılmasına rağmen, hastalarımızın kafasına takılan belli başlı sorular vardır. Daha doğrusu ilk defa yaptıracak olanların tedirgin olduğu bazı hususlara değinelim.
Botoksu yaptırdıktan sonra, bir daha yaptırmasam daha kötü olur mu?
Botoksun etkisi geçtiğinde göreceğiniz yüz, uygulama öncesi yüzünüzdür. Daha fazla kırışıklık oluşması ASLA söz konusu değildir. Botoks uygulamalarına düzenli devam edip de bıraktığınızda ise tam aksine, daha az kırışıklık ile karşılaşırsınız. Çünkü mimik kaslarının hareketlerine bağlı olarak oluşacak yeni kırışıklıklara da engel olmuş olursunuz.
Botoksu “Yılan Zehri” midir?
Hayır! “Clostridium Botulinum” isimli bakterinin oluşturduğu bir nörotoksindir.
Botoksu cilde dolgunluk verir mi?
Hayır! Hastalarımız tarafından en çok botoks ile dolgu uygulamalarının karıştırılması söz konusu olur.
Botoks ile maske gibi yüzüm olur mu?
İfadesiz donuk bakışlar, şeytani bakışlar ( Mr. Spock) vb. uygun tekniklerle ve bir hekim tarafından uygulandığında olmaz. Bu anlamda kuaför salonlarında ve güzellik merkezlerinde, ehil olmayan kişilere botoks yaptırmamak gerekir.
Botoks yerine kırışıklık azaltıcı krem ile aynı sonucu alabilir miyim?
Hayır! Kremler cildi nemlendirir, besler ve uygun kremler güneşten korur, cilt lekelenmenize ve cilt yaşlanmanıza engel olur.
Botoks öncesinde ve sonrasında nelere dikkat etmeliyim?
İşlemden 24 saat öncesine kadar aspirin kan sulandırıcı ilaçlar kullanmamanız tercih edilir. Morluk ve sislik oluşma riski artar
İşlem öncesinde vitamin, bitkisel takviyeler yeşil çay alınması da kanama ve morarma riskini arttırır.
Botoks öncesi tahrişe sebep olabilecek cilt bakım ürünlerine birkaç gün ara vermelidir. (Retinol gibi) Ayrıca son 6 ayda tetonoz aşısı yaptırmış iseniz, işlemin etkisini azaltacağı için önerilmez. Bir de her işlemde olduğu gibi alkol ve sigara kullanımı yapılan uygulamanın ömrünü kısaltır.
Botoks uygulaması sonrasında ise 3-4 saat uzanıp eğilmemelisiniz.
24 saat boyunca hamam, sauna ve sıcak banyo işlemin başarısını geriletir. İşlemin yapıldığı gün makyaj yapılması da önerilmez. Güneşe maruz kalmaktan özellikle ilk 4-5 saat kaçınılması, işlemin etki performansı ve morluk oluşumu için önemlidir. İlk 24 saat alkol ve sigara tüketimi de işlemin başarı oranını etkiler. Yine ilk gün masaj gibi basınç uygulamalardan da uzak durulmalıdır. İşlemin yapıldığı gün spor ve hareketli egzersiz önerilmez. Yürüyüş yapılabilir.
Düzenli Botoks yaptırırsam, kırışıklıklarım geriler mi ?
Burada aydınlatılması gereken önemli bir ayrım vardır. DÜZENLİ ve SIK SIK Botoks yaptırmak aynı şey değildir! Sık botoks yaptırmak (4 aydan sık aralıklar)kişinin ilaca karşı Ab (Antikor) geliştirmesine sebep olur. Burada da "Botoks Direnci "dediğimiz durum oluşur. Kişiye yaptığınız botoks hiçbir şekilde ise yaramaz bu durumda.
Botoks Direnci Gelişmemesi için; Sık rötuş yapılmamalı, bunu hasta talep dahi etse izah edilmeli,
Her botoks uygulamasında gerektiğinden yüksek doz uygulamak, Burada hastalarımızın memnuniyet olarak ifade ettiği "Tek seferde mermer gibi oldu " ifadesi uzun vadede aleyhine dönen bir uygulamadır.
Soğuk zincire uygun olmayan, ev tipi buzdolaplarında saklamak.
Kimlere Botoks yapılmaz ?
Bazı hastalarda bu nörotoksine karşı direnç veya duyarlılık olabilir. Bu hastalara yapılması önerilmez.
Hamile ve ilk 6-8 ay emziren annelere uygulaması tercih edilmez.
18 yaş altındakilere yapılmamalıdır.
Nörolojik (sinir sistemi) hastalıklarında (Myastenia Gravis, Eaton Lambert Sendromu gibi) yapılmamalıdır.
Kanser tedavisi gören kişilerin, kemoterapi seansları esnasında önerilmez.
Botoks Sonrası Görülebilecek Olası Komplikasyonlar;
Botoks uygulamasının kalıcı bir yan etkisi yoktur. Geçici olarak rastlanabilen bazı etkiler, her hastada ve çok sık olmasa da olabilir. Hasta detaylı bilgilendirilmelidir ki morali bozulmasın ve çözümsüz olduğunu düşünmesin. Uygulama sonrası bazı kişilerde hafif baş ağrısı olabilir. 24 Saat de geçer. Bu durumda kişi ağrı kesici içebilir. Botoks enjeksiyonu yapılan noktalarda geçici şişlik ve morarma olabilir. 3-4 gün içinde kendiliğinden geçer.
Bazen uygulamanın ilk 10 gününde, hafif asimetriler (yüzün her iki yanında eşitsizlik)görülebilir. Kontrol seansında gerekli ise hafif dokunma enjeksiyonları ile düzeltile bilinir.
Kaş ve göz kapağı düşmesi (pitoz), çiftgörme (diplopi), hastaların. % 1-2 sinde görülür. Etkisi kendiliğinden 2-4 hafta içinde geçecek de olsa, özel göz damlaları ve DMEA mezoterapi uygulamalar ile tedavi edilip, süreç hızlandırılır.
ALERJİ - Alerjik reaksiyonlar son derece nadirdir. Literatürde sadece 2 tane hayatı tehdit eden alerjik reaksiyon bildirilmiştir. Bu oran, gıda alerjik reaksiyonlarından ve basit gördüğümüz alerjik reaksiyonlarından bile azdır. 30 yıldır kozmetik dermatoloji alanında kullanılan botulinum toksin için tüm dünya genelinde kayda geçen 2 ciddi vaka, oldukça az bir orandır.
Oluşabilecek bu az da olsa aksi durum göz önüne alınarak ev, ofis, kuaför uygulamalarından kaçınmak gerekir. Uygun klinik muayene ve hastane ortamında gereken ilk müdahale yapılır. Doktor muayenesi ve hastaneler, bu tür durumlar için gerekli ekipmanlara bulundurmadan zaten ruhsat alamayacakları için, güvenle gidebilirsiniz.
Unutmayın ki uygulama ruhsat ve yetkinliği olmayan yerlerde daha ucuza yaptıracağınız botoks uygulaması, girdiğiniz riske değmez. Ekonomik avantaj hepimiz için hizmet alırken çok önemli. Hele ki böyle ithal ( orijinal olursa tabi) ve ülkemizin para birimiyle birebir örtüşmeyen ilaçlarda, diğer uygulamanız da bile fiyatlandırma değişebiliyorken…
Tek tavsiyemiz yılda 2 kere yaptırmayın o zaman, yılda 2-3 kere merdivenaltı botoks tedavisi almak yerine yılda 1 kez alın ama olabilecek aksilikler için tamiri ve geri dönüşümü olmayacak kumar oynamayın .
Yaşanılabilecek standart geçici komplikasyonlar da bile hekiminiz yaptığı işlemin yan etkilerinin arkasında durup, size uygun tedaviyi verecektir. Çünkü uygulama yetkisi ve ruhsatı olan hiç kimse paniklemez ve tıbbı çözüme soğukkanlılıkla odaklanabilir.
Merdiven altı dediğimiz yetkin olmayan yerlerde yapılan uygulamalar da aksilik yaşadığınızda uygun fiyatla size orijinal ve onaylı olmayan botoksu yapanlar bırakın yanınızda olmayı pek çok örnek te duyduğumuz gibi sizi, mimik kaslarınızı ve onlarla ilgisi olmayan herşeyi suçlayacaklar!
Yorumlar
Kalan Karakter: